Ambitiøse mål i grusgraven
Er en grusgrav ikke lig med møg, røg og støj? Slet ikke. I særdeleshed ikke i Stenlille Grusgrav, hvor man arbejder målrettet for at nedbringe CO2-udslippet med fokus på FN’s verdensmål.
Da Christian i 2018 valgte en ny karrierevej og købte en grusgrav var det ikke med frøer, digesvaler og et minimalt dieselforbrug som pejlemærker. Med en uddannelse som maskinmester og senere mange timer bag et skrivebord var der meget som skulle læres for at drive en grusgrav, og for Christian var det naturligt samtidig at gentænke hele virksomheden.
”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at min hustru Anette gav mig et kærligt skub i den grønne retning”, udtaler Christian. I virksomheden SDG Consult arbejder Anette netop med bæredygtighed, og sammen begyndte ægteparret at kigge nærmere på FN’s verdensmål. Hvordan kunne man i Stenlille Grusgrav bidrage? ”Efter en analyse af mulighederne udvalgte vi fire af FN’s verdensmål som fokusområder for grusgraven.
De fire mål hænger nu tydeligt placeret i grusgravens kontor for at understrege vigtigheden og ingen glemmer, at vi skal tage det seriøst og arbejde aktivt for at fremme målene”, fortsætter Christian.
Christian ved plakaten med de fire udvalgte verdensmål, som Stenlille Grusgrav har stor fokus på.
Nye maskiner med langt mindre CO2-udslip
Konkret tog man fat på at udskifte nogle af de eksisterende, energislugende maskiner og valgte CBS Wearparts, som leverandør. En gammel diesel-generator blev udskiftet med en ny, der kun bruger det halve i brændstof. I sig selv en flot forbedring men den helt store gevinst kom ved sorteringsanlægget, hvor en ældre Powerscreen-model blev udskiftet med et diesel-elektrisk værk af mærket Maskin Mekano.
”Tidligere producerede vi 40 tons færdigvarer i timen på 20 l diesel. Maskin Mekano’en producerer 250 tons i timen på 5 liter diesel. Omregnet betyder det en svimlende forbedring på 2.400% – fra to tons pr. liter diesel til 50 tons pr. liter diesel”. Christians gode samvittighed lyser ud af ham. ”Det er da en gevinst, der er til at føle på – både for miljøet og pengepungen”, tilføjer Christian.
På anbefaling fra CBS Wearparts blev der også tilføjet en stakketransportør til at fragte de sorterede færdigvarer fra sorteringsværket ud i enorme bunker. Det blev en Barford ”stakker”, som er yderst brændstoføkonomisk og sparer en masse diesel til en gummiged, der alternativt skulle have fragtet færdigvarerne ud i bunker.
Selv på en våd decemberdag er der julelys i Christians øjne. Sorteringsanlægget og stakkestransportøren gør sammen et effektivt arbejde med mindst muligt CO2-udslip.
Udover udvinding af produkter fra undergrunden tager grusgraven også del i den cirkulære økonomi. De tager eksempelvis imod brugte tegl og beton, som omdannes til stabilgrus, der kan genbruges til anlæg af veje, indkørsler og andre projekter. Der bliver også taget imod muldjord, hvor man frasorterer sten, rødder og andre uønskede materialer, før man tilfører anden jord eller grus for at få et lækkert muldprodukt, der kan sælges og genbruges til haveanlæg.
På sigt er det håbet, at mange flere materialer skal forbi grusgraven og forædles, så de kan genbruges og indgå i en endnu grønnere fremtid.
Ekstern bistand kvalitetssikrer det grønne fokus
Stenlille Grusgrav deltager i øjeblikket i et GCO-projekt (Grøn Cirkulær omstilling) i samarbejde med Erhvervshus Sjælland. De hjælper Stenlille Grusgrav til at blive endnu bedre og dokumenterer de mange tiltag i miljøets tegn, så det ikke bare er grusgravens egen overbevisning og flotte ord, der bliver kommunikeret.
Stor biodiversitet til gavn for dyrelivet
Det kan ikke undgås, at der undertiden larmes rundt omkring i en grusgrav. Men der er også mange fredelige steder i Stenlille Grusgravs 25 hektar, og biodiversiteten er stor. Mange dyr stortrives i de næringsfattige jorde. Digesvaler bygger rede i skrænterne og om foråret er der et kor af kvækkende, grønne frøer ved søen med det rene vand, der også giver liv til både strandtudser, snoge, lappedykkere, strandskader, rørsangere og mange andre fuglearter.
Digesvalerne har gode betingelser ved grusgravens skrænter, hvor fuglene graver huller for at yngle.
Når Christian trækker i arbejdstøjet, er han en glad mand. Ikke kun fordi han holder af sit job, kollegerne i grusgraven og at give kunderne en god betjening. ”Det at vi til stadighed forsøger at optimere bæredygtigheden i vores forretning, føles godt. Det giver ro i sindet at tænke på, at det ikke kun er frøerne der er grønne”, afslutter Christian med et glimt i øjet.
Mere om Stenlille Grusgrav?
Hvis du har lyst til at læse mere om Stenlille Grusgravs vision og fokus på FN’s verdensmål, kan du følge linket herunder:
www.stenlillegrusgrav.dk/vision.
Mere om de effektive maskiner?
Sorteringsværk, Maskin Mekano LS 1202 – læs mere.
Stakketransportør, Barford TR 6536 – læs mere.
Artiklen er en af flere i serien ‘Kunderne fortæller’. Se de øvrige kundefortællinger.
Publiceret 11. januar 2022