MIS Recycling æder alt

Da Martin og Henrik startede smedeforretning, havde de ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, hvordan virksomheden skulle udvikle sig. 25 år senere har de en topmoderne maskinpark med over 70 enheder, der knuser, sorterer, beriger og neddeler alt fra armeret beton til blødere varer som trærødder og haveaffald.

Det var lidt en tilfældighed, der startede MIS Recycling. Mange af kunderne i Midtsjællands Industri Smedie, som Martin og Henrik havde startet i 1998, kom fra grusgravene, hvor reparationer og vedligehold på knuse- og sorteringsanlæg var typiske opgaver. Deres ekspertise blev bemærket i branchen, og en dag blev de spurgt, om de kunne hjælpe med at knuse natursten. ”Hvorfor ikke”, tænkte de entreprenante makkere.

”Vi havde jo allerede skruet på det meste og vidste, hvordan en knuser skulle betjenes” fortæller Henrik. ”Opgaven lå lige til højrebenet, og det var Martin helt enig i. Inden vi fik set os om, stod vi med et indlejet knuseanlæg og kunne hjælpe kunden”. Året var 1999, blot året efter opstarten, og den nye opgave satte for alvor tankerne i gang hos de to smede.


Martin Henriksen og Henrik Hvid har været kammerater siden ungdommen i Sorø, og deres forskelligheder supplererer hinanden godt og giver synergi i MIS Recycling.

Fra klejnsmede til knusekonger
Umiddelbart efter knuseopgaven blev firmanavnet forkortet og ’Recycling’ tilføjet. MIS Recycling var en realitet.

Herefter gik det stærkt. Det første knuseanlæg blev indkøbt, og de første strategiske samarbejder med kunder, som valgte at outsource deres knuseopgaver til MIS Recycling, blev etableret. Behovet for den genfødte virksomhed viste sig at være stort, kundeskaren voksede hurtigt, og allerede i midten af nullerne blev der knust på pladser over hele Danmark.

Knusning fylder fortsat mest, men sortering og neddeling fylder en stadig større del af opgaverne. Især efter man i 2016 købte miljøvirksomheden Bakkegaard, der er eksperter i neddeling af alle typer affald.


Fra kontoret har MIS Recycling det store overblik og kan følge de mange maskiner over hele landet.

40 millioner tons på moderne anlæg
Strategien har altid været at hjælpe hos kunden med de mest moderne, miljørigtige og driftsøkonomiske anlæg, og maskinerne betjenes oftest af MIS’ egne folk, der har erfaringen og formår at få den mest effektive produktion ud af anlæggene.

I højsæsonen er der 50 medarbejdere beskæftiget til at betjene de over 70 maskiner, og i øjeblikket bliver svimlende 3,5 millioner tons materialer behandlet på årsbasis. Siden begyndelsen er det blevet til 40 millioner tons svarende til 550 af de 217 meter lange og 40 meter brede tunnel-elementer, som den kommende Femern-forbindelse bygges af.

Fineste sorteringer på laveste forbrug
For nylig har MIS Recycling investeret i et sorteringsanlæg af typen Maskin Mekano, som de er mere end almindeligt tilfredse med. ”Her har vi virkelig fået noget, som kan sortere på en måde, vi aldrig har oplevet før”, udtaler Martin. ”Anlægget er helt enestående, og kombinationen af det kraftige slag og bolddæk giver en meget flot sortering helt ned til 0-2 mm, når der er behov for det”. ”Ja, og så bruger det jo næsten intet i brændstof”, supplerer Henrik.


Med deres nyindkøbte sorteringsanlæg er det muligt at skabe ultra fine fraktioner – endda i alt slags vejr og med et minimalt forbrug af energi.

”Sorteringsanlægget er opbygget med tre dæk og er fuldt elektrisk. Har man strøm nok på pladsen er det bare at sætte stikket i”, fortæller Casper fra CBS Wearparts, der har rådgivet om og solgt anlægget til MIS Recycling. ”Den elektriske drivlinje kan også fødes fra en generator med et minimalt dieselforbrug sammenlignet med andre lignende anlæg – bare 4,5 l diesel i timen”, uddyber Casper.

”Det lave forbrug er også essentielt og perfekt foreneligt med vores grønne strategi i MIS Recycling”, forklarer Martin og tilføjer: ”Og så glæder vi os over, at vi nu kan tilbyde kunderne sorteringsfraktioner, som ikke tidligere har været muligt.”

Kalkstabilisering giver mere genbrug
Martin og Henrik har netop sat deres underskrift på endnu et indkøb hos CBS Wearparts. Denne gang en Barford BF8048 pugmill, der er et mobilt anlæg til forædling af materialer, i daglig tale ofte omtalt som en maskine til at kalkstabilisere.

Maskinen er udstyret med måle- og vejeteknik, så det er nemt at berige eksempelvis aske eller dårlig jord med den rette mængde kalk og dermed skabe et produkt, der er velegnet til mange formål ved diverse anlægsprojekter.

”Den glæder vi os meget til at få leveret, fortæller Martin. Genbrug, genbrug, genbrug – det er altså bare vejen frem. Og når vi snart får denne pugmill i maskinparken, kan meget af den jord, vi i dag må kassere, komme ud og gøre gavn andre steder som erstatning for stabilgrus og andre nye, tilkørte materialer” afslutter Martin med begejstring i stemmen.


Virksomhedens 50 ansatte opererer fra Sorø, Fredericia, Borup (Randers) og Rødding samt ikke mindst ude på kundernes pladser. Her er det domicilet i Fredericia.

Mere om MIS Recycling
Ønsker du at lære MIS Recycling og Bakkegaard Recycling bedre at kende eller har brug for at få bearbejdet beton, asfalt, tegl, sten, jord, trykimprægneret træ, rødder, stubbe, storskrald eller lignende? Så er du velkommen til at kontakte Martin Henriksen eller Henrik Hvid på tlf. 57 80 80 83. Du kan også starte på mis.dk eller bakkegaard-as.dk.

Mere om de nye maskiner:
Maskin Mekano SH 1503 sorteringanlæg – læs mere.
Barford BF8048 pugmill – læs mere.

 

Artiklen er en af flere i serien ‘Kunderne fortæller’. Se de øvrige kundefortællinger.

Publiceret 14. marts 2024

  •  
    Logo1
    Logo5
    Logo3
    Sandvik 2024
    Logo4